Atopia

Het atypisch artistiek utopia van ‘La Ville Perdue’

Met ‘Atopia’ verzorgt het multidisciplinair collectief ‘La Ville Perdue’ eigenzinnige tijdelijke invullingen op uitzonderlijke en unieke locaties die voor even omgetoverd worden tot een verborgen artistieke oase. Een editie van ‘Atopia’ bestaat telkens uit twee delen: een residentie en een expositie.

Artists in Residence

Gedurende twee maanden palmen verschillende beeldende kunstenaars elk hun eigen ruimte in. Zij installeren er een tijdelijk atelier, geven hun expositie vorm en creëren ter plekke nieuw werk dat ook in die tentoonstelling opgenomen wordt. Wanneer de expositie loopt werken zij gewoon verder. Het hele proces wordt uitgebreid gedocumenteerd aan de hand van fotoshoots, videoclips, interviews en documentaires die we online beschikbaar maken.

Ondertussen wordt er ter plekke gerepeteerd met diverse straattheater-acts en performances ter voorbereiding van hun tussenkomsten tijdens de expositie en installeren we een bureau om de praktische en logistieke zaken voor de maand waarin deze eigenzinnige tentoonstelling toegankelijk is voor publiek rond te krijgen.

Expo (maar dan zoals u er nog nooit één bezocht hebt…)

Een expositie hoort net als poëzie saai te zijn. Een steriel en sereen gegeven met pilaren om in te bijten en een chronisch gebrek aan adrenaline… Met ‘La Ville Perdue’ smijten we die negatieve conotatie enthousiast overboord en bundelen we de resultaten van de residentie tot een exclusieve individuele ervaring voor elke bezoeker.

Bezoekers komen in kleine groepjes (2 tot 8 personen) en worden reeds op straat aan de voordeur ontvangen (of onderschept) door acteurs en actrices van ‘Kommandatur’ die hen zonder een woord te zeggen op bijna sensuele wijze onderwerpen aan een alternatieve security-check. Eénmaal binnen in ‘Atopia’ volgt een interventie (of performance) van ‘1982’ waardoor we big brother tevreden stellen en kunnen garanderen dat onze verborgen artistieke oase vrij blijft van ebola, losgeslagen hippies en andere creatieve natuurverschijnselen.

 

Na deze noodzakelijke procedure in het kader van de algemene culturele veiligheid maken de bezoekers kennis met hun gids die zal instaan voor een rondleiding doorheen een wereld waar de dingen plots mooier worden. Het traject begint met een korte maar super stevige poëzie-performance en voert hen daarna langs de verschillende ruimtes waar kunstenaars uit alle windstreken dromen met de werkelijkheid laten dansen. De artiesten zijn op dat ogenblik ook effectief aan het creëren en ontvangen hun bezoek persoonlijk. Onderweg duikt de security van ‘Kommandatur’ verschillende keren op om de veiligheid te verzekeren en wordt alles op subtiele wijze in de gaten gehouden door de mystieke en hybride personages van ‘Raubtier’.

Ceci n’est pas une exposition !!!

Artiesten

  • Nigel Leirens (België)
  • Mia Fernandez Medinacelli (Bolivia)
  • Martinus C Hoevenaar (Nederland)
  • Li-Ma Westerhout (Rusland)
  • Gert-Jan Termote (België)
  • Rinze Lich (Nederland)
  • Stefan Zajc (België)
  • Bob Minne (België)
  • Daisy Staelens (België)
  • Omar Bouguerra (België)

 

Edities

atopia1 @ Ego & Utopia (Lucas Munichstraat, Gent)
atopia2 @ Vizit (Hof ter Walle, Gent)
atopia3 @ ‘t Postje (Korenmarkt, Gent)